Artiklar för Internetmarknadsföring

- - - - - - - - - - - - -

Så kan du starta en blogg

Artikeln innehåller annonsörinnehåll från Axo Finans.

Går du i tankarna om att börja blogga? Vill du använda bloggande som en del av företagets marknadsföring? Då har du kanske redan surfat runt lite på nätet för att hitta inspiration, eller till och med satt dig ner med penna och papper för att göra ett utkast till vad bloggen ska handla om. Dessutom måste designen på plats. Här är några goda råd till dig som ska starta en blogg.

Val av plattform

Om du är ny i bloggvärlden, är val av plattform det första du ska göra. När det gäller implementering av design finns det stora skillnader mellan de olika plattformarna. De flesta lågprisplattformar har ett sortiment av mallar du kan välja mellan, utan särskilt stor flexibilitet. På de stora plattformarna har du full frihet att designa varenda liten detalj, men det kostar i gengäld mer pengar och det tar längre tid.

Väljer du någon av de enklare plattformarna kan du välja bland de standardiserade mallarna och har i övrigt liten påverkan på designen. Vill du avancera, kan du till exempel välja publiceringslösningen WordPress.org. WordPress har öppen källkod som du installerar på din egen domän och webbhotell, och du har full frihet att välja placering av moduler, utformning och design. Med WordPress får du full kontroll över en personlig plattform, men det kräver att du lär dig lite om webutveckling.

Kom ihåg att om du ska syssla med försäljning från bloggen, så måste du välja en plattform som tillåter det.

Bloggens syfte

Bloggens syfte och mening måste givetvis finnas på plats från början, och har stor påverkan på allt som kommer senare. Ska du till exempel driva en nätbutik eller en webbinar plattform, krävs det en helt annan utformning än en ren text- och bildblogg. Till exempel i en nätbutik, bör det vara enkelt att lägga till bilder och redigera befintlig text, och du bör göra plats för en sökfunktion och en betalningstjänst. Driver du en bildblogg bör designen vara ren och minimalistisk för att den inte ska ta för mycket uppmärksamhet från dina bilder, och tvärtom – om du driver en ren textblogg kan du experimentera med en mer dominerande design.

Du bör även ha en tanke om vilken målgrupp du ska ha innan du börjar blogga. Vem kommer mest sannolikt att läsa det du skriver? Försök att se framför dig vad mottagarna förväntar sig när de klickar sig in på bloggen, och låt det påverka framtida val. Det gäller att bibehålla mottagarens uppmärksamhet och intresse, och det kan du bland annat göra genom att ha en välgjord design och innehåll som motsvarar deras förväntningar.

Bloggens tema

Du har säkert redan bestämt dig för bloggens tema, men glöm inte att låta temat reflekteras i utformning och i design. Ska bloggen handla om mat, mode, ekonomi, djur, vardag eller något helt annat? Genom att låta temat påverka designen skapar du en röd tråd som kommer bidra till att upprätthålla läsarens uppmärksamhet. Ska du till exempel använda bloggen till att jämföra lån, bör den se helt annorlunda ut än om du ska sälja stickade kläder.

Användarvänlighet

En blogg handlar även om användarvänlighet. Det är snabbt gjort att drömma sig bort i färgglada och fantasifulla designval och massvis av bilder, men prova att tänka enkelt i alla led. Kom även ihåg att bloggen måste fungera lika bra på mobila enheter. Du sitter kanske och gör utformningen på en stor datorskärm, men hälften av dina läsare kommer läsa din blogg från mobilen. Ett bra tips är att besöka din egen blogg, hemsida eller nätbutik från flera olika enheter, och se vad som fungerar och vad som inte gör det.

- - - - - - - - - - - - -